TURTA CU CACAO
Ingrediente
6 oua, 200 g zahar, 200 g unt, 50 g cacao, 150 g faina, 100 g nuci, 30 ml rom, o lingurita praf de copt, un plic de zahar vanilat.
Mod de preparare
Se pregateste o tava mare de cca. 40 cm, unsa cu margarina solida tapetata cu faina. Albusurile se bat spuma se adauga zaharul tos, zaharul vanilat si romul se bate in continuare pina cind se intareste din nou. Se pun apoi galbenusurile si untul topit se amesteca prin rasturnare de 4-5 ori se adauga faina, cacaua, praful de copt. Se amesteca pina se incorporeaza toate ingredientele. Compozitia se desarta in tava si se niveleaza de-a lungul tavi. Tava se introduce in cuptor si se lasa 30 min., prajitura se lasa sa se raceasca dupa care se taie in diferite forme.
TRIGOANE
Ingrediente
1/2 kg foi de placinte (strudel), 250 g nuci macinate, 30 g pesmet, 150 ml lapte, 100 g zahar, coaja de lamiie, unt, untdelemn sau margarina.Siropul: 250 g zahar, 200 ml apa, 50-100 ml rom, 3 linguri zeama de lamiie.
Mod de preparare
Foaia de placinta se taie in fisii de 6-7 cm latime si cca 40 cm lungime.Se suprapun 2-3 fisii stropite intre ele: fisia de deasupra se unge cu pensula muiata in grasime.La un capat se pune o lingurita cu virf din umplutura de nuci amestecata cu pesmet (nucile macinate, laptele, zaharul si coaja de lamiie se amesteca pe foc, 2-3 minute, pina cind se ingroasa; dupa ce s-a racit, compozitia se amesteca cu pesmetul).Fisiile se indoaie, in forma de triunghi, peste nuca si se ruleaza in continuare, in triunghi, pina la sfirsit.Triunghiurile se asaza in tava unsa putin, cu o distanta de 2 cm intre ele si apoi se ung si deasupra cu grasime.Tava se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 30 minute, pina cind trigoanele se rumenesc putin.Dupa ce tava s-a scos din cuptor, trigoanele fierbinti se iau cu o spatula si se trec, un minut, in siropul caldut, preparat ca pentru baclava si se asaza pe platou.Dupa ce au absorbit siropul (care s-a luat odata cu ele), se servesc.
TRANDAFIRI DIN ALUAT DE USCATELE
Ingrediente
2 oua intregi, 3 galbenusuri, 30 g unt, 150 ml smintina, 30-40 ml rom, un virf de lingurita sare fina, faina.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele intr-un castron, amestecindu-le bine, apoi se adauga faina, formindu-se un aluat mai virtos, dar care sa se poata intinde usor, cum s-a aratat mai sus.Se intinde in foaie rotunda, ca foaia de taitei, cu grosimea de 2 mm, apoi se taie in rondele,cu paharul de apa, vin si lichior(cu marginea subtire), trecut mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul de ele.Se cresteaza marginea fiecarei rondele in 5 locuri, cam pina la jumatatea lor.Rondeaua mare se unge la mijloc cu putin albus (numai cit se pune degetul), peste ea se asaza rondeaua mijlocie, se unge si aceasta la mijloc cu albus, si, apoi, deasupra ei, se pune rondeaua mica, apasind cu degetul peste toate ca sa se lipeasca.Aluatul ramas intre rondele se framinta din nou (fara faina) si din el se fac alte rondele sau minciunele.Dupa ce sint gata toate, se prajesc in untdelemn fierbinte, ca si uscatelele, introducindu-le in grasime cu partea de deasupra in jos, ca sa se desfaca ca petalele unui trandafir.Se coc pe fiecare parte cite 3-4 minute, fara sa se rumeneasca prea tare.Se scot din grasimea cu andreaua de sirma, scurse bine de untdelemn.Se pudreaza cu zahar cu vanilie, apoi in mijlocul fiecarui trandafir, se pune cite o boaba de visina sau cireasa, din dulceata.
TARTE
Ingrediente
250 g faina, 2 galbenusuri, un ou intreg, 100 gunt sau margarina, 50 g zahar,50 ml smintina sau lapte, un virf de cutit sare, vanilie.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca grasimea cu zaharul pina cind se moaie si se omogenizeaza, adaugind apoi galbenusurile si oul intreg, sarea, aroma,smintina sau laptele si, la urma, faina; se amesteca bine, fara sa se framinte.Aluatul se tine la rece 30 minute, ca sa se intareasca grasimea, apoi se intinde in foaie de 3-4 mm grosime si se taie in rondele dupa marimea formelor.Rondelele se asaza in forme si se coc.Dupa ce s-au racit, tartele se umplu cu boabe crude de struguri, coacaze, cirese, visine sau cu orice fel de fructe crude din care s-au scos simburii (care au), sau au fost taiate in felii (cele mai mari).Fructele se asaza in tarte numai inainte de servire, ca sa nu lase zeama; nu se pune zahar peste ele din acelasi motiv, ci numai 1-2 lingurite cu jeleu de fructe, peltea sau sirop bine legat.Tartele se pot umple si cu crema de vanilie, ca pentru placinta, modelindu-se deasupra cremei cite o rozeta de frisca simpla sau cu gelatina.De asemenea, se pot umple cu diferite creme, cu gelatina, care se pun in tarte imediat ce sint gata, lasindu-le sa se inchege in tarte; deasupra fiecareia se face cite o rozeta de frisca.
TARTE CU RAHAT
Ingrediente
Pentru 12 tarte:250 g faina, 2 galbenusuri, un ou intreg, 100 gunt sau margarina, 50 g zahar,50 ml smintina sau lapte, un virf de cutit sare, vanilie.Umplutura:2 albusuri, 100 g zahar, 100 g nuci macinate, 15 ml rom, 220 g rahat, un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Aluatul se pune in forme.In fiecare forma se pun cite 5-6 bucatele de rahat de diferite culori.Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul tos si romul, batindu-se spuma in continuare pina cind se intareste din nou; se pun nucile macinate si se amesteca usor cu telul de citeva ori, apoi compozitia se imparte in toate tartele cu lingura.Formele se pun in tava si aceasta se introduce in cuptor, unde se lasa 30 minute, la foc mijlociu.Dupa 20 minute, focul se reduce, daca rumeneste prea tare.Tartele se rastoarna calde, in mina acoperita cu un servet de hirtie, ca sa nu se turteasca, asezindu-le pe platou, pe baza lor.Se servesc pudrate cu zahar.Aluatul se poate intinde dupa marimea unei forme mai mari de tarta (cca 25 cm diametru plus cca 4 cm de jur-imprejur pentru partile laterale).Se asaza in forma bine unsa cu grasime si tapetata cu faina, iar peste el se pune tot rahatul taiat in bucatele (in putina nuca macinata sau faina, ca sa nu se lipeasca bucatelele intre ele).Deasupra se desarta compozitia de albus cu nuca.Tarta se coace 30 minute.se scoate rece din forma, se taie in felii ca tortul si se serveste pudrata cu zahar.
TAITEI CU LAPTE
Ingrediente
1 l lapte, 60 g taietei, 50 g zahar, zahar vanilat.
Mod de preparare
Cind laptele clocoteste se pun taietei in forma de ploaie, amestecind mereu cu lingura sa nu se lipeasca uni de altii. Taietei se lasa la fiert cca 10 min , amestecind din cind in cind. Inainte de a lua cratita de pe foc se pune zahar dupa gust si putin zahar vanilat. Cind taietei s-au racit, se desarta in farfuriute de compot, se servesc calzi sau reci.
SPUMA DE CAPSUNE,FRAGUTE,ZMEURA.
Ingrediente
3 albusuri, 450 g zahar tos, 450 g capsune, fragute sau zmeura, 15 ml rom,
Mod de preparare
Fructele coapre bine se curata foarte bine de frunze si se spala in strecuratoare, la un jet de apa si se lasa sa se scurga bine. Se ia 150 g fructe cu 150 g zahar pentru un albus; se presara o jumatate din cantitatea de zahar lasindule 1/2 h. Albusurile se bat spuma se adauga tot zaharul cu romul, si se bate in continuare pina se intareste din nou. Apoi se adauga fructele macerate cu zaharul si se bat pina se intareste spuma sa nu cada de pe lingura. Spuma se pune in pahare si se serveste rece, se poate orna cu frisca.
SPUMA DE CAISE
Ingrediente
3 albusuri, 450 g zahar tos, 450 g pulpa de caise, o lingura rom,
Mod de preparare
Caisele, bine coapte, se curata de coaja si simburi si apoi se cintaresc (150 g caise si 150 g zahar tos pentru un albus); se presara cu jumatatea de zahar lasindule 1/2 h. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu tot zaharul ramas si romul si se bate in continuare, pina cind se intareste din nou. Apoi se adauga fructele cu zaharul si se bat cu telul pina se intareste si nu cade de pe tel. Spuma se pune in pahare si seserveste rece.
SPUMA CU ROM
Ingrediente
3 oua, 120 g zahar tos, 150 ml lapte, zahar vanilat, 30 ml rom, 50 g ciocolata.
Mod de preparare
Albusurile se bat spuma, se adauga 100 g zahar si o lingura cu rom, apoi spuma se bate din nou pina se intareste si se lasa la o parte. Intr-un lighenas, galbenisurile se freaca cu restul de zahar se dilueaza treptat cu laptele, apoi se bat 8- 10 min pe un vas cu apa clocotita. Cind sa racit sodoul, se adauga spuma amestecind usor prin rasturnare. Spuma se aseaza in cupe si deasupra ei se rade ciocolata. Cupele cu cremase lasa la rece 2-3 h.
SCOARTA DE COPAC (RULOURI)
Ingrediente
3 oua, 150 g nuci, 50 g faina, 50 g unt.
Mod de preparare
Nucile curatate se pun intr-o tava, care se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, la foc mijlociu, cu usa cuptorului deschisa.Nucile se amesteca cu lingura de 2-3 ori in acest rastimp ca sa nu se rumeneasca, ci numai sa se prajeasca putin.Cind sint calde, se freaca intre palme ca sa cada cojile uscate, apoi se taie in felii mai groase.Pentru rulouri sint necesare 6-8 tuburi din plastic, carton sau din tabla subtire cu diametrul de 3-4 cm si lungimea de 8-10 cm.Compozitia se prepara ca si pentru "Cornete cu nuca", insa nucile nu se macina, ci se taie in felii, apoi se toaca cu cutitul, ca sa imite mai bine scoarta copacului.Tava se tapeteaza ca si pentru cornete.Se ia cite o lingurita cu virf din marginea compozitiei, se asaza la 3-4 cm distanta de la marginea tavii, apoi cu dosul linguritei, se intinde in forma de patrat cu latura de 5-6 cm.Se asaza cite patrate incap, cu distanta de 1 1/2 cm intre ele. Se coc exact ca si cornetele cu nuca.Cind sint coapte, se ridica patratul cu lama lata a unui cutit, rasturnindu-se pe un servet, cu partea de deasupra in jos si se asaza repede tubul peste el, rasucind patratul in jurul tubului.Se asaza astfel, toate, pe o tava si se lasa pina cind se racesc.Dupa ce s-au racit, se glaseaza capetele si se umplu rulourile cu orice crema sau frisca, ca si cornetele.
SAVARINE
Ingrediente
Aluatul: 6oua, 120 g zahar, 15 ml rom, 30 g faina, 100 g pesmet, Siropul: 300 g zahar, 400 ml apa, 100 ml rom. Pentru ornat:1/2 kg frisca.
Mod de preparare
Se ung 12 forme de savarine cu unt sau margarina si se tapeteaza cu pesmet. Albusurile se bat spuma se adauga zaharul tos, romul si se bat in continuare pinacind se intaresc din nou. Se adauga galbenisurile se bat 4-5 ori, ca sa se amestece putin apoi se pune pesmetul cu faina amestecinduse de 9-10 ori sa nu se lase albusul. Compozitia se pune in toate formele tapetate. Se pun tavile in cuptor si se lasa 30 min si nu se deschide cuptorul 20 min. Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca cu un prosop deasupra. Siropul: zaharul se amesteca cu apa, pe foc pina cind se dizolva si se fierbe citeva clocote cind se raceste se adauga romul. Fiecarei savarinei se taie cite un capac 1/3 din ea , savarinele si capacele se stropesc abundent cu siropul si apoi se baga in frigider unde se tin 2-3 ore astfel frisca in contact cu ele se va muia. Se pune capacul dupa care se pune un strat de frisca 2-3 cm.
SALEURI CROCANTE
Ingrediente
1kg faina, 1 l lapte, 1/4 ulei, 1/4 smintina, 100 ml otet, o lingurita cu bicarbonat, 30 g sare.
Mod de preparare
Intr-un castron de 3 l, se pune uleiul si laptele, apoi se adauga faina, amestecata neaparat cu bicarbonatul si se freaca, cu dosul lingurii, pe marginea castronului, pina cind compozitia nu mai are cocoloase, turnind treptat restul de lapte. Dupa aceea, se pun smintina, otetul si sarea.Compozitia trebuie sa aiba aspectul unei smintini groase, ca sa se poata lua lingurita cu virf. Forma speciala in care se coc saleurile este formata din 2 discuri, fiecare prevazut cu o coada lunga de cca 50 cm si un miner de lemn. Discurile sint prinse cu o balama care le permite sa se deschida. Pe partea interioara se imprima un model in relief. Forma se incinge bine pe soba de gatit apoi se deschide si se pune pe mijlocul discului care este dedesupt, o lingurita cu virf din compozitie se inchide repede forma, ca sa se preseze compozitia intre discuri.Forma se aseaza in coptorul bine incins si se lasa cite un minut pe fiecare parte. Dupa aceea discurile se deschid si se scoate saleul copt, putin rumenit. Saleurile se pot pastra mult timp in cutie de carton sau in punga de naylon.Se servesc ca atare sau la tuica.
SALAM DIN BISCUITI
Ingrediente
1/2 kg biscuiti, 1/2 kg rahat, 50 g stafide, 150 ml rom, 150 ml apa, 50 g cacao, vanilie.
Mod de preparare
Biscuiti se sdrobesc in asa fel in cit sa nu fie mai mare decit un bob de porumb. Rahatul se taie marunt in nucile macinate ca sa nu se lipeasca intre ele. Intr-un castron de 3 l se pune zaharul cu apa amestecind pina se topeste zaharul apoi se adauga romul si stafidele . Dupa aceea se adauga biscuiti amestecati in prealabil, cu nucile macinate si rahatul, cacaua: se amesteca numai prin rasturnare. Pe o foaie de nailon de cca 50 cm lungime, se aseaza cu mina cca 1/5 din compozitie. Foaia de nailon se intoarce peste compozitie, acesta se prinde cu ambele miini si se preseaza bine sa nu ramina goluri in rulou. Dupa ce sa aranjat ruloul trebuie sa aiba aceiasi grosime de la un capat la altul sa aiba capetele rotunde. Salamul deja intarit se scoate nailonul s se aseaza pe o tava cu dimensiunile lui, se fac la fel inca 4 bucati. Dupa 3-4 ore salamul se poate taia in feli de 1 cm.
RULADA MARTIPAN
Ingrediente
250 g nuci macinate, 180 g zahar, 30 g cacao, 50 l rom,un ou, vanilie, Crema: 150 g unt, 100 g zahar pudra, 3 galbenisuri fierte, un galbenis crud, 100 g stafide, un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Se pune pe foc o craticioara cu apa pina la jumatate, cind apa clocoteste se pun cele 3 galbenisuri, lasindu-le sa fiarba la foc mic cca 5 min, ca sa se intareasca apoi, se scurg si se pun intr-un castron;se sdrobesc cu furculita cind sunt fierbinti, pina se omogenizeaza. Dupa aceea se adauga zaharul , galbenisul crud, untu si zaharul vanilat, frecindu-se cu furculita pina cind se obtine o crema. Oul intreg se freaca cu zaharul si cu romul pina cind se topeste bine zaharul, apoi se adauga nucile macinate amestecate in prealabil cu cacaua si cu zaharul vanilat amestecinduse bine. Se ia jumatate din compozitie si pe o foaie de nailon presarata cu nuca macinata i se da forma de dreptunghi, foaia nu trebuie sa ,depaseasca 2-3 mm. Dupa care se unge cu jumatate din crema si se presara cu jumatate din stafide, se ruleaza strins cu foaia de nailon, care se desprinde treptat. La fel se procedeaza si cujumatatea din compozitia care a mai ramas. Rulourile se pun pe un platou si se lasa la rece 2-3 ore.
PRICOMIGDALE
Ingrediente
3 albusuri, 210 g zahar tos, 20 ml rom, 200 g nuci sau alune macinate, 8-10 picaturi esenta de migdale sau un pachetel cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Nucile sau alunele se pun intr-o tava de prajitura si se tin in cuptor, 10 minute, la foc mijlociu, cu usa cuptorului deschisa, amestecindu-le de 2-3 ori in acest rastimp. ca sa nu se rumeneasca, ci numai sa capete un gust bun, de prajit.Dupa ce s-au frecat intre palme, pentru a se desprinde cojile uscate, se trec prin masina de nuca.Albusurile se bat spuma intr-un lighenas smaltuit, se adauga zaharul si romul si, apoi, se bat deasupra unui vas cu apa clocotita, ca si bezelele, 8-10 minute, pina cind se intareste spuma (sa nu cada de pe tel) si se infierbinta bine.Dupa aceea, se adauga toate nucile sau alunele macinate, esenta de migdale sau, numai zaharul vanilat si se bat cu telul in continuare pe apa clocotita, citeva secunde (de 5-6 ori); apoi se lasa la o parte.Se pregatesc 2-3 tavi, unse cu margarina solida si tapetate cu faina.Se ia din compozitie cite o lingurita (cam cit o nuca), numai din marginea acesteia (fara sa se mai amestece in ea pina la sfirsit) si se asaza in tava, sub forma pe cit posibil rotunda.Tava se introduce in cuptorul incalzit dinainte la foc mijlociu, apoi focul se reduce , imediat, cit se poate de mic si se lasa 30 minute.Nu se deschide cuptorul 15 minute; dupa aceea, tava se poate intoarce, daca cuptorul nu coace uniform, potrivind si focul, ca pricomigdalele sa se riumeneasca frumos.Vor creste bine si vor plesni la suprafata. Se pastreaza in cutie inchisa.Daca se folosesc simburi de migdale, acestia se fierb in apa clocotita, pina ce li se desprinde coaja subtire (simburele aluneca afara din coaja, cind se preseaza cu doua degete) cu usurinta.Dupa ce s-au uscat bine, se trec prin masina de nuca si cu ele se pregatesc, la fel, pricomigdalele (cu aroma lor naturala).Migdalele se pot amesteca cu nuci sau alune.
PRAJITURA DIN FOI CU ZAHAR ARS
Ingrediente
450 g faina, 75 g zahar tos, 125 g unt, 100 ml smintina, un ou, o lingurita de praf de copt.
Mod de preparare
Intr-o tigaie zaharul se caramelizeazain culoarea maro deschis dupa asta se stinge cu 150 ml apa fierbintepina se topeste tot zaharul. Untul se amesteca cu oul, smintina si siropul de zahar ars apoi se adauga faina si praful de copt amestecind bine toate fara sa se framinte prea mult. Se imparte aluatul in 4 parti se coc. Foile reci se ung cu crema sau cu orice crema de tort. Se lasa sa se raceasca dupa care se pudreaza cu zahar.
PRAJITURA CU FRUCTE
Ingrediente
6 oua mari, 100 g unt, 300 g zahar, 250 g faina, un virf de lingurita sare, o lingurita praf de copt, 15 ml rom, un plic cu zahar vanilat, 3/4 kg fructe, 50 g pesmet, 1/2 lingurita scortisoara sau 1 plic de zahar vanilat.
Mod de preparare
Fructele se pregatesc si se amesteca cu pesmetul si scortisoara sau vanilia. Se tapeteaza cu margarina solida si faina tava. Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos, zaharul vanilat si romul si se bat in continuare pina se intaresc. Se pun galbenusurile si untul topit, dar rece, amestecindu-se putin cu telul, de 4-5 ori, apoi se adauga toata faina, impreuna cu praful de copt si sarea si se amesteca usor cu telul. Compozitia se desarta in tava, se niveleaza si deasupra ei se presara fructele, fara zahar. Tava se introduce in cuptorul incalzit dinainte, unde se lasa la foc mijlociu, 30-40 min. Nu se deschide cuptorul 20 min; dupa aceea, tava se poate intoarce daca cuptorul nu coace uniform. Prajitura se lasa sa se rsceasca in tava, apoi se pudreaza cu zahar si se taie in bucati.
PRAJITURA CU CACAO
Ingrediente
Aluatul: 200 g faina, 200 g nuci macinate, 100 g unt, 1/4 l lapte, 4 oua, 120 g zahar, 30 g cacao, 20 g rom, o lingurita praf de copt. Spuma: 4 albusuri, 200 g zahar tos, 15 ml rom, 1 zahar vanilat, 400 g marmelada.
Mod de preparare
Untul moale se freaca cu zaharul, galbenisurile, laptele si apoi cu faina care a fost amestecata cu nucile macinate, cacaua, si praful de copt. Compozitia se desarta intr-o tava de cca 30 cm unsa cu margarina solida si tapetata cu faina. Tava se introduce in cuptorun de se lasa cca 30 min. Dupa ce tava sa scos din cuptor prajitura se unge cu marmelada. Intr-un castron se bat albusurile spuma apoi se adauga zaharul tos si romul 8 -10 min insistind mereu pe fundul castronului pina ce aceasta se intareste si nu cade de pe tel. Se acopera bine cu un prosop si se lasa sa se raceasca.
PLACINTA SIMPLA DIN ALUAT FRAGED (NISIPOS) (II)
Ingrediente
300 g faina, 200 g unt, 100 g zahar pudra, un ou intreg, un galbenus, un plic cu zahar vanilat, un virf de cutit sare fina, coaja si zeama de la o lamiie mica (Se coace in tava mijlocie de cca 23/33 cm).
Mod de preparare
Aluatul se imparte in doua. Jumatate se intinde in foaie de numai 1/2 cm fiind fara praf de copt.Se coace la foc mijlociu cca 20 minute, pina cind se rumeneste putin, apoi se presara cu o lingura de gris, se asaza umplutura si se acopera cu cealalta jumatate de aluat care se unge cu albus; se fac dire cu furculta si se coace ca si precedenta.
PLACINTA SIMPLA DIN ALUAT FRAGED (NISIPOS) (II)
Ingrediente
300 g faina, 200 g unt, 100 g zahar pudra, un ou intreg, un galbenus, un plic cu zahar vanilat, un virf de cutit sare fina, coaja si zeama de la o lamiie mica (Se coace in tava mijlocie de cca 23/33 cm).
Mod de preparare
Aluatul se imparte in doua. Jumatate se intinde in foaie de numai 1/2 cm fiind fara praf de copt.Se coace la foc mijlociu cca 20 minute, pina cind se rumeneste putin, apoi se presara cu o lingura de gris, se asaza umplutura si se acopera cu cealalta jumatate de aluat care se unge cu albus; se fac dire cu furculta si se coace ca si precedenta.
PLACINTA SIMPLA DIN ALUAT FRAGED (NISIPOS) (I)
Ingrediente
Aluatul: 400 g faina, 150 g unt sau margarina, 200 ml smintina , coaja si zeama de la 1/2 lamiie, o lingurita praf de copt , un galbenus, un ou intreg, 50 g zahar, un virf de lingurita sare fina, o lingura gris.Umplutura:1 kg mere, 150 g zahar, 50 g gris.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca grasimea moale cu zaharul, se adaug galbenusul si oul intreg, coaja rasa si zeama de lamiie, smintina si, la urma, faina amestecata neaparat cu praful de copt; se amesteca bine fara sa se framinte.Aluatul se tine la rece , pina cind se pregateste umplutura.Merele curatate de coaja se rad prin razatoarea cu gauri mari, apoi se amesteca cu grisul sau pesmetul si cu scortisoara.Aluatul se imparte in doua.Jumatate se intinde in foaiede marimea unei tavi mari de cca 26/40 cm si se asaza pe tava.Se presara cu gris , apoi se asaza merele rase in strat uniform si acestea se presara cu zaharul, dupa gust.Cealalta jumatate de aluat se intinde in foaie, la fel, furculita.Pentru decor, se traseaza dire superficiale cu dosul furculitei, pe diagonala (pornind din colturile opuse).Se coace la foc mijlociu, 30-40 minute, in cuptorul dinainte incalzit.Placinta se lasa sa se raceasca in tava, apoi se pudreaza cu zahar si se taie in bucati.
PLACINTA SIMPLA DIN ALUAT FRAGED (NISIPOS) (I)
Ingrediente
Aluatul: 400 g faina, 150 g unt sau margarina, 200 ml smintina , coaja si zeama de la 1/2 lamiie, o lingurita praf de copt , un galbenus, un ou intreg, 50 g zahar, un virf de lingurita sare fina, o lingura gris.Umplutura:1 kg mere, 150 g zahar, 50 g gris.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca grasimea moale cu zaharul, se adaug galbenusul si oul intreg, coaja rasa si zeama de lamiie, smintina si, la urma, faina amestecata neaparat cu praful de copt; se amesteca bine fara sa se framinte.Aluatul se tine la rece , pina cind se pregateste umplutura.Merele curatate de coaja se rad prin razatoarea cu gauri mari, apoi se amesteca cu grisul sau pesmetul si cu scortisoara.Aluatul se imparte in doua.Jumatate se intinde in foaiede marimea unei tavi mari de cca 26/40 cm si se asaza pe tava.Se presara cu gris , apoi se asaza merele rase in strat uniform si acestea se presara cu zaharul, dupa gust.Cealalta jumatate de aluat se intinde in foaie, la fel, furculita.Pentru decor, se traseaza dire superficiale cu dosul furculitei, pe diagonala (pornind din colturile opuse).Se coace la foc mijlociu, 30-40 minute, in cuptorul dinainte incalzit.Placinta se lasa sa se raceasca in tava, apoi se pudreaza cu zahar si se taie in bucati.
PLACINTA DIN ALUAT FRANTUZESC CU SPUMA DE ZMEURA, CAPSUNE SAU FRAGI
Ingrediente
Foile se coc separat.Spuma se prepara dupa reteta "Spuma de zmeura, fragi etc".
Mod de preparare
Spuma tare (un strat de 3-4 cm) se pune pe o foaie coapta.Foaia a doua se taie, pe masa, in patrate de 5/5 cm care, apoi, se asaza peste spuma in ordinea in care au fost taiate.Dupa aceea, placinta se taie in bucati, trecind cu cutitul in lungul si latul ei, pe urmele patratelor, ca sa se taie spuma si foaia de la baza.Se pudreaza cu zahar si vanilie.
PLACINTA DIN ALUAT FRANTUZESC CU MERE CALITE.
Ingrediente
Foile se coc separat.Umplutura: 1 1/4 - 1 1/2 kg mere, 50-100 g zahar, 30-50 g unt sau untdelemn, 1/2 lingurita scortisoara macinata.
Mod de preparare
Merele, curatate de coaja si rase prin razatoarea cu gauri mari sau taiate in felii subtiri, se pun intr-o cratita emailata de cca 3 l, se presara cu zahar dupa gust, apoi se adauga untul, scortisoara si se lasa la foc mic, acoperite (nu direct pe flacara), sa-si lase zeama si sa se moaie (apa nu se pune deloc), amestecind din cind in cind in cratita ca sa nu se prinda.Dupa 10 minute, cratita se descopera ca sa se evapore apa.Merele nu trebuie sa se terciuiasca si nici zeama sa fie secata ca la marmelada.Dupa ce s-au tinut la rece, merele se distribuie uniform pe foaia de placinta coapta, apoi se acopera cu a doua foaie.Placinta se pudreaza cu zahar si se taie in patrate.
PLACINTA DIN ALUAT FRANTUZESC CU DOVLEAC.
Ingrediente
Foile se coc separat.Umplutura: 1 kg dovleac, curatat de coaja si seminte si apoi cintarit, 100 g unt, 50 - 100 g zahar, vanilie.
Mod de preparare
Dovleacul se rade prin razatoarea cu gauri mari, intr-o cratita de 2 1/2 l, apoi se adauga zaharul si untul si se lasa acoperit la foc mic (pe un disc de metal), amestecind din cind in cind.Cratita se poate introduce in cuptor, acoperita, amestecind si aici, din cind in cind, ca dovleacul sa nu se prinda de cratita.Nu trebuie sa se terciuiasca, ci numai sa se moaie.Va fi gata in 30-40 minute (si zeama va scadea).Apa nu se pune deloc.Cind se ia de pe foc, se amesteca cu zaharul (un plic).Dupa ce s-a tinut la rece, se intinde umplutura uniform pe o foaie coapta, se niveleaza cu cutitul (grosimea de 2-3 cm) si, apoi, se acopera cu foaia a doua.Se pudreaza cu zahar si se taie in patrate.
PLACINTA DIN ALUAT DOSPIT CU CREMA DE SMINTINA
Ingrediente
Aluatul:350 g faina, 150 g zahar, 100 ml lapte, un ou, 20 g drojdie, un virf de lingurita sare, coaja de lmiie Fructe: 1 kg prune, visine, caise, mere sau piersici, 50 g gris sau pesmet, 1/2 lingurita scortisoara macinata sau un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Intr-un lighenas, se freaca drojdia cu zaharul pina cind se lichefiaza, apoi se adauga untul moale, oul intreg, laptele caldut, sarea, coaja de lamiie si, la urma, faina.Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framinta cu mina 5-6 minute si se lasa sa creasca pina cind isi dubleaza volumul; dupa aceea , se intinde in foaie, potrivita pentru o tava mare de cca 26/44 cm.Ca sa se ridice mai usor de pe masa, aluatul se intinde in foaie de cca 1 cm grosime, se presara cu putina grasime si i se aduc laturile mai inguste una peste alta , ca si cum s-ar impaturi in trei.Apoi, se introduc palmele, de o parte si de alta, sub aluat care, astfel, se ridica si se asaza exact la mijlocul tavii, pe latime; se indreapta laturile care au fost indoite si foaia se itinde cu mina, ca sa acopere toata tava.Foaia se presara cu o lingura cu virf de gris si apoi se asaza fructele curatate si amestecate cu grisul sau pesmetul.Crema cu smintina se desarta peste fructe, in mai multe gramezi, care, apoi, se niveleaza cu lopatica din plastic.Tava se introduce in cuptorul dinainte incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute.Nu se deschide cuptorul 20 minute; dupa aceea, focul , se reduce, ca sa nu se rumeneasca crema prea mult.Dupa ce s-a racit in tava, placinta se pudreaza cu zahar cu vanilie si se taie in bucati.
PLACINTA DIN ALUAT FRANTUZESC CU CREMA DE VANILIE.
Ingrediente
Foile se coc separat.Crema pentru placinta in tava mijlocie (23/33 cm): 3 oua, 80 g faina, 1/2 lapte, 150 g zahar.
Mod de preparare
Dupa ce este gata, crema calda se desarta pe o foaie coapta, se intinde uniform cu cutitul (de 2-3 cm grosime) si se lasa sa se raceasca; dupa aceea, se acopera cu alta foaie care a fost taiata, in prealabil, in patrate de marime potrivita (5/5 cm).Patratele se asaza deasupra cremei in ordinea in care au stat pe masa.Placinta, astfel aranjata, se tine o ora la frigider, ca sa se raceasca bine crema si sa-si mentina forma; numai dupa aceea se trece cu cutitul in lungul si latul placintei, pe urmele patratelor si se pudreaza cu zahar (bucatile se ridica cu spatula de tort).
PLACINTA CU MERE IN TAVA MARE
Ingrediente
Aluatul: 750 g faina, 250 g unt, 250 ml smintina, 100 g zahar, 2 oua si un galbenus, un plic praf de copt, coaja rasa de lamiie. Umplutura: 1 1/2 kg mere, 75 g gris, 150-200 g zahar, o lingurita scortisoara macinata.
Mod de preparare
Intr-un castron se freaca grasimea moale cu zaharul se adauga ouale si galbenusul, smintina, coaja rasa de lamiie si la urma faina amestecata cu praful de copt. Nu se framinta, se amesteca pina se incorporeaza toate. Aluatul se lasa la rece pina se pregateste umplutura. Merele se curata de coaja se rad prin razatoarea cu gauri mai mari si se amesteca imediat cu grisul si scortisoara. Jumatate din aluat se intinde in tava se presara cu o lingura de gris apoi se impart merele uniform pe foaie si se presara cu zaharul tos deasupra se aseaza cealalta foaie, intinsa la fel. Se unge cu o pensula muiata in albusul ramas dupa care se baga la cuptor si se coace timp de 40-50 min.
PIERSICI CU CREMA
Ingrediente
Aluatul: 450 g faina, 250 ml smintina, un ou, 100 g zahar, 50 g unt, o lingurita de bicarbonat.Crema: 2 oua, 150 g zahar, 2 linguri lapte sau apa 30 ml, 30 g cacao 200 g unt, 30 ml rom, 100 g nuci macinate, 1 pachet zahar vanilat.
Mod de preparare
Intr-un lighenas se amesteca cu lingura smintina oul, zaharul, untul topit si faina impreuna cu amoniacul, apoi se framinta cu mina 2-3 min. Se obtine un aluat mai virtos care se lasa sa stea 3-4 ore. Se ia apoi din aluat cca 1/4 si pe masa presarata cu faina se modeleaza in sul cu diametrul de 2 cm care se taie in bucati de 2 cm. Fiecare bucata se ruleaza in forma de bila se aseaza in tava presarata cu faina cu distanta de 3 cm intre ele. Se coc 20-25 min, Dupa ce s-au racit se scobesc putin la baza, se umplu cu crema si se lipesc cite 2 formind cite o piersica.
OREZ CU LAPTE
Ingrediente
1/2 l lapte, 50 g orez, 30 g zahar, 30 g unt,dulceata, sirop etc......
Mod de preparare
Orezul, curatat de impuritati, spalat si scurs se fierbe in 100 ml apa intr-o craticioara de 1 l, pina se umfla putin si scade apa. Se adauga apoi laptele, untul si orezul se fierbe in continuare acoperit , mestecind din cind in cind. Zaharul se adauga numai la sfirsit si se lasa sa fiearba 2-3 clocote. Cind orezul este moale cu bobul intreg , chiar daca lichidul din el nu a scazut, nu se mai continua fierberea. Orezul se poate servi si rece si cald in cupe sau farfurioare, dupa care se pune dulceata sau sirop.
NEGRESE
Ingrediente
Aluatul: 250 g faina,100 g nuci mcinate, 150 g unt, 150 g zahar pudra, 30 g cacao, un plic cu zahar vanilat, 3 galbenusuri, 30 ml rom.Bezelele:3 albusuri, 210 g zahar tos, o lingura zeama de lamiie.Crema:50 g unt, 50 g marmelada fina sau crema de tort.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca untul moale cu zaharul, se adauga pe rind, galbenusurile, amestecind dupa fiecare, apoi romul, si la urma,faina, impreuna cu nuca macinata si cacaua neparat cernuta prin sita de sirma inoxidabila.Se amesteca cu lingura si apoi cu mina, pina cind se incorporeaza toate, fara sa se framinte.Compozitia va fi virtoasa.Dupa ce a stat la rece o ora, se ia din compozitie cite o bucata, se modeleaza in forma de sul cu diametrul de 1 1/2 cm care, apoi se taie in bucati de 1 1/2 cm (de marimea unei visine mai mari).Fiecarei bucati i se da forma de bila (intre palme) si se asaza in tava neunsa; distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm. Se coc la foc mijlociu, 15 minute; dupa 7-8 minute, tava se intoarce, daca cuptorul nu coace uniform.Vor rezulta cca 250 bucati de culoare maro.Pentru bezele, intr-un lighenas smaltuit, se bat albusurile spuma, cu telul in forma de para, se adauga apoi zaharul tos si zeama de lamiie (sau suc de lamiie din comert) si se bat in continuare, pe un vas cu apa clocotita, 8-10 minute, pina cind albusul se infirerbinta si nu mai cade de pe tel, cind acesta se ridica.Se pregatesc 3-4 tavi, unse bine cu margarina solida si tapetate cu hirtie.La virful unui cornet ca cel pentru ornat cu frisca se monteaza un sprit mic crestat.In lipsa cornetului, se foloseste o punga de nailon, careia i se taie un colt, cit sa intre spritul.Marginile cornetului (pungii) se rasfring si se introduce spuma cu lingura (cit mai la baza).Se aduna apoi, marginile in palma dreapta, sprijinindu-se cornetul cu mina stinga si, printr-o singura apasare usoara, se modeleaza rozete mici, cit o aluna, direct in tava.Distanta dintre ele trebuie sa fie de 1 1/2 cm.Se coc cu usa cuptorului complet deschisa, la foc mic, ca sa se usuce, dar sa ramina albe.Dupa 15-20 minute, tava se intoarce si se lasa inca 15-20 minute.Daca s-au intarit bine la suprafata (chiar daca la mijloc nu sint inca intarite complet), se scot din cuptor si se asaza pe un platou; pina a doua zi se vor usca complet.Numarul bezelelor trebuie sa fie egal cu cel al globuletelor cu cacao, sau mai mare.Daca mai ramin, se pot servi ca atare, sau se lipesc peste rondele coapte, preparate din aluat fraged (nisipos).Cind toate sint gata, globuletele se ung, pe partea neteda pe care au stat in tava, cu crema sau marmelada, in strat foarte subtire si, apoi, se lipesc bezelele albe cu baza peste crema.Sint aspectuoase.
MERE COAPTE
Ingrediente
5-8 mere
Mod de preparare
Merele necuratate de coaja se spala, li se scoate cotorul cu o rondea, avind grija sa nu se sparga la baza si se aseaza intr-o cratita, pe felioare de franzela de 1 cm grosime unsa bine cu unt in fiecare mar se pune cite o lingurita de zahar, 1/2 lingurita cu unt si un virf de cutit de scortisoara. Cratita se introduce in cuptor si se lasa 20-30 min pina se moaie merele. Se servesc calde sau reci presarate cu zahar si vanilie.
MADELENE
Ingrediente
4 oua, 100 g unt, 150 g faina, 100 g zahar, 15 ml rom, 50-100 g stafide, 1 zahar vanilat, 50 g nuci tocate
Mod de preparare
Se ung bine cu margarina si se tapeteaza cu faina 24 forme mici de tarte cu marginea ondulata.Intr-o tigaita se topeste untul si se lasa la o parte sa se racesca. Stafidele se amesteca cu faina, zaharul vanilat. Albusurile se bat spuma se adauga zaharul tos si romul si se bat in continuare pina se intareste ca o zapada. Galbenisurile si untul se amesteca de 4-5 ori dupa care se amesteca cu toata faina de 9-10 ori. Se umple jumatate din fiecare forma cu compozitia obtinuta si se presara cu nuci. Se coace la foc mijlociu cca 25-30 min. Prajitura se lasa sa se raceasca dupa care se pudreaza cu zahar.
GURITE
Ingrediente
450 g faina, 200 g unt, 50 ml smintina, 150 g zahar pudra, 3 galbenusuri, un virf de cutit sare fina, 15 ml rom, o lingurita praf de copt, coaja rasa de la 1/2 lamiie, 200 g nuci tocate cu cutitul, 150 g zahar pudra, zahar vanilat.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca untul cu zaharul, pina cind se moaie, adaugind pe rind galbenusurile, smintina, romul, sarea, coaja de lamiie si faina cu praful de crescut. Aluatul se amesteca bine cu mina, fara sa se framinte si apoi se tine la rece 30 minute. Dupa aceea, se ia din aluat cite o bucata, se modeleaza in forma de sul cu diametrul de 2 cm care se taie in bucati de 2 cm; din fiecare bucata se formeaza, pe masa, sub palma, cite o bila. Albusurile se bat spuma tare. Se prinde putin fiecare bila intre doua degete, se trece cu partea opusa prin albus si apoi prin nuca tocata. Bilele se asaza in tava neunsa, cu distanta de 2 cm intre ele. Se coc la foc mijlociu, 20-25 minute, ca sa se rumeneasca putin. Cit sint calde, se trec toate fetele prin zahar pudra cu zahar vanilat.
GRIS CU LAPTE
Ingrediente
1/2 l lapte, 30 g zahar, 30 g gris, zahar vanilat.
Mod de preparare
Intr-o craticioarade 1 l se pune laptele , impreuna cu zaharul vanilat. Cratita se aseaza pe foc mic si cind laptele clocoteste se adauga grisul in forma de ploaie, amestecind continu ca sa nu se formeze cocoloase, se lasa sa fiearba cac 10 min. Grisul este moale, dar daca se raceste putin, se va ingrosa. Grisul se toarna n cupe si se serveste cald sau rece cu diferite siropuri, dulceturi, gemuri si se adauga numai la rece.
GOGOSI PRIPITE DIN BRINZA DE VACI
Ingrediente
250 g brinza de vaci, un ou, 100 g faina, un virf de lingurita sare, o lingurita cu virf praf de copt sau bicarbonat, vanilie, untdelemn.
Mod de preparare
Brinza de vaci se marunteste bine cu dosul furculitei (frecind-o pe marginea castronului), se adauga oul intreg, sarea si coaja de lamiie rasa, amestecind pina cind se omogenizeaza; apoi, se adauga faina, neaparat impreuna cu praful de copt, amestecind pina se omogenizeaza bine.Compozitia mai virtoasa se pune pe o foaie de naylon, presarata cu o lingura de faina, se rasuceste in sul mai gros (4-5 cm diametru), care se taie in sferturi, iar acestea in cite 4 felii.Fiecare felie se asaza pe faina si se ruleaza in forma de bila, se apasa in mijlocul fiecareia cu degetul mare (inclinat) ca sa se faca o gropita mai larga, aproape pina jos; astfel,aluatul se va subtia la mijloc.Daca mijlocul este gros, acesta va ramine crud la copt.Dupa ce toate gogosile sint gata, se coc imediat in tigaie(cu ochiuri) sau in cratita.Se servesc calde cu smintina deasupra, ca aperitiv, sau pudrate cu zahar si vanilie, ca desert.
GOGOSI ECONOMICE (II)
Ingrediente
1/2 kg faina, 250 ml apa, 100 ml untdelemn, margarina sau unt, 1/2 lingurita sare, 30 g drojdie, coaja de lamiie, 100 ml vin alb.
Mod de preparare
Din acest aluat se pot face si scoverzi.Ca acestea sa se realizeze mai usor, se taie aluatul asa cum este intins, (de 1 1/2 cm grosime), cu o forma din tabla subtire (ca pentru gogosi), cu diametrul de cca 10 cm.Jumatate din numarul acestor rondele se presara cu brinza (ca pentru scoverzi) sau se ung cu marmelada si se acopera cu restul de rondele.Dupa aceea, gogosile se intind de la mijloc inspre margine cu sucitorul ca sa capete grosimea de cca 1 1/2 cm, marindu-le astfel suprafata.Se lasa sa creasca cca 20 minute, apoi se coc ca si scoverzile cu brinza.
GOGOSI ECONOMICE (I)
Ingrediente
1/2 kg faina, 250 ml apa, 100 ml untdelemn, margarina sau unt, 1/2 lingurita sare, 30 g drojdie, coaja de lamiie, 100 ml vin alb.
Mod de preparare
Daca drojdia este uscata, se inmoaie cu 2-3 linguri de apa calduta (din cantitatea respectiva);dupa 2-3 minute, cind s-a muiat, se adauga 2 linguri cu virf de faina si apa, ca sa se formeze un aluat mai moale, care se lasa sa creasca 15 minute (la cald).Se adauga, apoi, si restul de apa, vinul alb, acrisor, jumatate din cantitatea de untdelemn sau alta grasime moale sau topita (dar nu fierbinte), sarea si coaja de lamiie.Se amesteca bine cu maiaua, apoi, se adauga restul de faina.Se amesteca bine cu lingura si apoi se framinta cu mina 6-7 minute, pina cind se desprinde de mina si de vas.Dupa aceea, se pune restul de undelemn sau alta grasime topita, cu care nu se mai framinta ci numai se impatureste.Dupa ce s-a incorporat bine grasimea, se lasa sa creasca cca 20 minute, la cald, pina cind isi dubleaza volumul.Aluatul se pune, apoi, pe masa sau pe o foaie de naylon, bine presarata cu faina si se intinde in foaie de cca 1 1/2 cm grosime, din care se taie gogosi, cum s-a aratat in reteta precedenta.Se coc, la fel, simple sau cu marmelada.
GOGOSI DIN IAURT SAU LAPTE BATUT
Ingrediente
200 g iaurt sau lapte batut (cintarit exact), 150 g faina, un ou, un virf de lingurita sare, coaja rasa de la 1/2 lamiie, o lingurita rasa de praf de copt sau bicarbonat.
Mod de preparare
Iaurtul sau laptele batut se amesteca bine cu oul intreg, sarea si coaja de lamiie, apoi se adauga faina amestecata neaparat cu prafiul de crescut; se bat cu lingurita numai pina se incorporeaza toate.In timp ce se prepara aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacara) o tigaie de ochiuri sau o cratita de 1 l cu 1/2 l untdelemn, sa se infierbinte.Gogosile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea prafului de crescut din faina cu iaurtul se degaja bioxid de carbon care va face sa creasca aluatul; daca se asteapta prea mult, compozitia fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se pierde si gogosile nu vor mai creste.Se pune o bucatica de aluat, cit un bob de porumb, in untdelemn si daca aceasta iese la suprafata si se rumeneste imediat, se pun gogosile.Se ia cite o lingurita cu virf, numai din marginea aluatului (fara sa se mai amestece in compozitie) si se lasa sa cada in fiecare ochi al tigaii sau in cratita.Daca se coc in cratita, se pun atitea cite incap, neinghesuite.Se coc cite 2-3 minute pe fiecare parte pina cind se rumenesc.Gogosile nu vor fi rotunde, ci colturoase, de marimea unei piersici mijlocii.Din aceasta compozitie rezulta cca 24 gogosi.Se pudreaza cu zahar cu vanilie si se servesc calde; au acelasi gust ca si gogosile din aluat dospit.Ca si gogosile sa se puna mai usor in tigaie (sa nu curga din lingurita, compozitia fiind moale), compozitia se ia cu o lingura de masa (numai pina la jumatatea ei).Lingura nu se umple, deoarece daca sint mai mari, gogosile vor ramine necoapte la mijloc.
GLOBULETE CU DULCEATA
Ingrediente
250 g faina, 150 g unt, 100 g zahar, 3 galbenusuri, un virf de cutit sare fina,coaja de lamiie, 50 g nuci macinate, 20 ml rom.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca untul cu zaharul, romul, sarea si coaja de lamiie, se adauga, pe rind, galbenusurile, si, la urma, faina.Aluatul se amesteca bine cu lingura si apoi cu mina, pina cind se incorporeaza faina, fara sa se framinte.Aluatul se tine la rece 30 de minute.Dupa aceea se ia cite o bucata, se modeleaza in forma de sul cu diametrul de 2 cm, care apoi, se taie, in bucati de 2 cm.Din bucati se formeaza bile; se apasa cu virful degetului la mijlocul fiecareia, aproape pina jos, ca sa se formeze o gropita.Se ung putin cu pensulamuiata in albus batut cu furculita (ca sa se fixeze), se trec cu partea unsa prin nuca macinata, si apoi se asaza intr-o tava neunsa cu distanta de 2 cm intre ele.Se coc la foc mijlociu, 20 minute, ca sa se rumeneasca putin.Dupa ce s-au racit, se pune in fiecare gropita cite o boaba de visina sau cireasa din dulceata.Nu se pudreaza cu zahar.Sint foarte aspectuoase.Se pot face din orice aluat fraged.
FURSECURI DIN ALBUSURI
Ingrediente
2 albusuri (oua mari), 80 g unt, 80 g faina, 80 g zahar pudra, o lingurita rom sau zeama de lamiie (10 ml), un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Albusurile se bat spuma cu furculita, se adauga zaharul tos si zeama de lamiie sau romul, se bat pina cind se intaresc din nou, adaugind apoi untul topit (dar rece); se bat iar de 5-6 ori ca sa se amestece putin, dupa aceea, se presara toata faina si zaharul vanilat si se amesteca numai prin rasturnare pina se incorporeaza toate.Fursecurile se asaza in tava si se coc la foc mijlociu, 20 minute, in cuptorul dinainte incalzit, la foc mijlociu.Dupa 12 minute, cuptorul se poate deschide si focul se reduce, daca cuptorul rumeneste prea tare.Se pot servi simple, sau se lipesc cite doua cu marmelada sau cu crema.
DOMINO
Ingrediente
400 g faina, 300 g unt sau jumatate margarina, jumatate unt, 150 g zahar pudra, 25-30 g cacao cernuta, un albus, zahar vanilat, sare fina.
Mod de preparare
Untul moale se freaca cu zaharul pudra, zaharul vanilat si un virf de cutit cu sare cca 2 minute, adaugind apoi faina, cu care se amesteca cu lingura, si, apoi, cu mina pina cind se incorporeaza, fara sa se framinte.Se imparte aluatul in doua parti egale.O parte de aluat se amesteca bine cu cacaua, (neaparat cernuta).Ambele jumatati se invelesc separat in foaie de naylon si se tin la rece 30 minute, ca sa se intareasca grasimea.Se asaza, apoi, o jumatate de aluat pe masa sau pe o foaie de naylon, presarata putin cu faina, i se da cu mina forma de dreptunghi, presindu-se cu palma ca sa capete aceeasi grosime peste tot si marginile drepte.Dupa aceea, se intinde cu sucitorul, in lungime de aproximativ 40 cm si grosime de 1 cm. Cu un liniar (asezat deasupra aluatului) se taie marginea sa fie dreapta si, in continuare, se taie 4 sau 5 fisii de cca 1 cm latime (vor avea toate fetele egale, taiate cu liniarul).Cu cealalta jumatate de aluat se va proceda la fel.Pentru domino sint necesare 4 fisii albe si 5 maro cu lungimea egala (sau invers).Aluatul ramas (alb si maro) se suprapune (fara sa se framinte) si se intinde in foaie dreptunghiulara cu lungimea cit a fisiilor (cca 40 cm), latimea de cca 12 cm si grosimea de cca 2 mm.La o margine, pe lungimea acestei foi, se vor aseza, una linga alta, trei fisii maro-alb-maro, care se ung putin cu albus (batut cu furculita ca sa se lichefieze), cu pensula si se acopera cu alte doua rinduri de fisii, care sa altereze culorile (alb-maro-alb, urmate de maro-alb-maro, pentru a rezulta dominoul), ungind dupa fiecare rind cu albus.Apoi, toate se ung cu albus si pe dinafara, ridicindu-se foaia de aluat ca sa le inveleasca; unde se intilnesc marginile, se suprapun putin si ce prisoseste se taie.Astfel aranjat, dominoul se bate putin cu liniarul pe toate fetele ca sa se lipeasca aluatul si sa se indrepte marginile, apoi se pune pe un platou (sau pe dosul unei tavi acoperite cu hirtie alba) si se lasa la rece 1 2 ore.Dupa aceea, cu un cutit bine ascutit, se taie in felii de 1/2 cm grosime care se asaza in tava neunsa cu distanta de 1 1/2 cm intre ele.Se coc la foc mijlociu sau mai mic, cca 20 minute, ca sa se patrunda, fara sa se rumeneasca patratele albe.
CUNUNITE CU NUCA (III)
Ingrediente
250 g faina, 100 g untura de porc, 100 g zahar pudra, un ou intreg, un galbenus, coaja si sucul de la 1/2 lamiie, un virf de lingurita sare, marmelada, un albus pentru uns, 50 g nuci tocate.
Mod de preparare
Grasimea, tinuta la cald ca sa fie moale , se freaca cu zaharul un minut sa se omogenizeze, apoi se adauga toate celelalte ingrediente si, la urma, faina cu care se amesteca bine, cu mina, pina ce se incorporeaza, fara sa se framinte.Aluatul se tine la rece 30 minute, ca sa nu necesite, ca sa nu necesite multa faina la prelucrat.Se ia, apoi, cite o bucata din aluat, si pe masa, sau pe o foaie de nailon, presarata cu putina faina, se intinde in foaie de cca 3-4 mm grosime, care se taie in rondele cu un pahar de vin cu marginea subtire, trecut mereu prin faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el), sau cu o forma de stea, din tabla inoxidabila, pentru biscuiti.Dupa ce s-a taiat foaia in intregime , aluatul ramas intre figuri se va ridica usor cu virful cutitului.Jumatate din numarul figurilor, la mijloc cu un degetar, trecut prin faina, apoi se ung cu pensula, cu albusul batut spuma cu furculita; apoi, albusul se presara cu nucile tocate.Figurile se ridica cu virful unui cutit de masa, trecut mereu prin faina, avind grija sa nu se deformeze si se asaza intr-o tava neunsa, cu distanta de 1 1/2 cm intre ele.Se coc cca 15 minute, la foc mijlociu(putin rumenite).Dupa ce s-au racit rondelele sau stelele, jumatate din numarul lor se unge cu marmelada de caise sau cu alta marmelada fina si se acopera cu celelalte rondele sau stele care au fost gaurite.Sint foarte decorative.Aluatul scos dintre rondele se intinde din nou si se repeta operatia, pina cind se termina (se pot face si alte forme de fursecuri din el).
CUNUNITE CU NUCA (II)
Ingrediente
420 g faina, 100 g unt, 100 g untura de porc, 140 g zahar, 100 ml smintina, 2 galbenusuri, coaja si sucul de la 1/2 lamiie, un virf de lingurita sare, 1/2 lingurita praf de copt, marmelada, 2 albusuri pentru uns, 100 g nuci tocate.
Mod de preparare
Se freaca grasimea, tinuta la cald ca sa fie moale, cu zaharul, timp de un minut, ca sa se omogenizeze,apoi se adauga toate celelalte ingrediente si, la urma, faina cu care se amesteca bine, cu mina, pina ce se incorporeaza, fara sa se framinte.Faina se adauga la urma, impreuna cu praful de crescut.Aluatul se tine la rece 30 minute, ca sa nu necesite, ca sa nu necesite multa faina la prelucrat.Se ia, apoi, cite o bucata din aluat, si pe masa, sau pe o foaie de nailon, presarata cu putina faina, se intinde in foaie de cca 3-4 mm grosime, care se taie in rondele cu un pahar de vin cu marginea subtire, trecut mereu prin faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el), sau cu o forma de stea, din tabla inoxidabila, pentru biscuiti.Dupa ce s-a taiat foaia in intregime , aluatul ramas intre figuri se va ridica usor cu virful cutitului.Jumatate din numarul figurilor, la mijloc cu un degetar, trecut prin faina, apoi se ung cu pensula, cu albusul batut spuma cu furculita; apoi, albusul se presara cu nucile tocate.Figurile se ridica cu virful unui cutit de masa, trecut mereu prin faina, avind grija sa nu se deformeze si se asaza intr-o tava neunsa, cu distanta de 1 1/2 cm intre ele.Se coc cca 15 minute, la foc mijlociu(putin rumenite).Dupa ce s-au racit rondelele sau stelele, jumatate din numarul lor se unge cu marmelada de caise sau cu alta marmelada fina si se acopera cu celelalte rondele sau stele care au fost gaurite.Sint foarte decorative.Aluatul scos dintre rondele se intinde din nou si se repeta operatia, pina cind se termina (se pot face si alte forme de fursecuri din el).
CUNUNITE CU NUCA (I)
Ingrediente
250 g faina, 150 g unt, margarina sau untura de porc, 75 g zahar pudra, 2 galbenusuri sau un ou intreg, un virf de cutit sare, coaja rasa de lamiie, marmelada, 2 albusuri, 100 g nuci taiate in felii si apoi tocate cu cutitul.
Mod de preparare
Grasimea, tinuta la cald ca sa fie moale , se freaca cu zaharul un minut sa se omogenizeze, apoi se adauga toate celelalte ingrediente si, la urma, faina cu care se amesteca bine, cu mina, pina ce se incorporeaza, fara sa se framinte.Aluatul se tine la rece 30 minute, ca sa nu necesite, ca sa nu necesite multa faina la prelucrat.Se ia, apoi, cite o bucata din aluat, si pe masa, sau pe o foaie de nailon, presarata cu putina faina, se intinde in foaie de cca 3-4 mm grosime, care se taie in rondele cu un pahar de vin cu marginea subtire, trecut mereu prin faina (ca sa nu se lipeasca aluatul de el), sau cu o forma de stea, din tabla inoxidabila, pentru biscuiti.Dupa ce s-a taiat foaia in intregime , aluatul ramas intre figuri se va ridica usor cu virful cutitului.Jumatate din numarul figurilor, la mijloc cu un degetar, trecut prin faina, apoi se ung cu pensula, cu albusul batut spuma cu furculita; apoi, albusul se presara cu nucile tocate.Figurile se ridica cu virful unui cutit de masa, trecut mereu prin faina, avind grija sa nu se deformeze si se asaza intr-o tava neunsa, cu distanta de 1 1/2 cm intre ele.Se coc cca 15 minute, la foc mijlociu(putin rumenite).Dupa ce s-au racit rondelele sau stelele, jumatate din numarul lor se unge cu marmelada de caise sau cu alta marmelada fina si se acopera cu celelalte rondele sau stele care au fost gaurite.Sint foarte decorative.Aluatul scos dintre rondele se intinde din nou si se repeta operatia, pina cind se termina (se pot face si alte forme de fursecuri din el).
CUIBURI DE VIESPI
Ingrediente
Aluatul: 500 g faina, 40 g drojdie, 30 g zahar, 15 ml rom, 50 ml untdelemn, 5 galbenusuri, 300 ml lapte, coaja rasa de la 1/2 lamiie.Pentru uns:200 g unt, 200 g nuci macinate, 100 g zahar.Siropul:100 ml lapte, 150 g zahar, un plic zahar vanilat.
Mod de preparare
Intr-un castron de 2 l, se freaca drojdia cu zaharul,se adauga galbenusurile, romul, untdelemnul sau untul topit, coaja de lamiie, sarea, laptele si, la urma, faina.Se amesteca bine, la inceput cu lingura, apoi se framinta cu mina in castron, 10 minute si se lasa sa creasca 15-20 minute, pina cind isi dubleaza volumul.In acest timp, se freaca untul cu zaharul pina ce se moaie.Aluatul dospit se pune pe masa sau pe o foaie de nylon, presarata cu faina si i se da forma de dreptunghi, presindu-l cu mina, ca sa aiba peste tot aceeasi grosime si marginile drepte.Se intinde in foaie dreptunghiulara de 3-4 mm grosime care, apoi, se unge cu tot untul, intins cu cutitul in strat subtire si se presara cu nucile.Foaia se taie toata odata cu ruleta sau cu cutitul (trecute mereu prin faina, ca sa nu se lipeasca aluatul), in fisii de cca 5 cm latime si 20 cm lungime. Se ruleaza fiecare fisie; rulourile astfel obtinute se asaza pe una din baze, intr-o cratita sau tava, unsa cu unt, cu distanta de 3 cm intre ele, ca sa aiba loc sa creasca.Partea de la baza fiecarui rulou se aduna, inainte de a se aseza pe tava, in asa fel incit sa nu permita untului sa curga in timpul coptului.Se lasa mai aproape de sursa de caldura sa creasca cca 30 minute, apoi tava (cratita) se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu, unde se lasa 30-40 minute.Nu se deschide cuptorul 20 minute.Intr-o craticioara, pusa la foc mic, zaharul se dizolva in lapte si se lasa sa fiarba 2-3 clocote; cind se ia de pe foc, se amesteca cu zaharul vanilat.Dupa ce prajitura s-a copt si s-a rumenit usor, tava se scoate din cuptor; cu ajutorul unei pensule, prajitura se stropeste bine cu tot siropul (trebuie sa fie unsa bine la suprafata) si apoi tava se introduce din nou in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca deasupra sa se formeze o glazura lucioasa.Se servesc calde sau reci, desprinse unele de altele (daca s-au lipit).Cuiburile de viespi se pot prepara, la fel, si fara nuca.
CRABI DIN ALUAT FRAGED
Ingrediente
500 g faina, 200 g unt, margarina sau untura de porc, 150 g zahar, un galbenus, un ou intreg, coaja si zeama de la o lamiie, un virf de cutit cu sare fina, o lingurita cu virf praf de copt, un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Grasimea moale se freaca cu zaharul, coaja si zeama de lamiie, adaugind treptat, galbenusul si oul intreg si, la urma, faina, cu praful de copt, amestecind bine cu mina, fara sa se framinte; apoi, aluatul se tine la rece 30 minute.Din acest aluat se modeleaza figuri de crabi.Se coc si se glaseaza la fel.
COZONAC SIMPLU (II)
Ingrediente
1 kg faina, 150 g zahar,50 ml untdelemn, 150 g unt, 3-4 galbenusuri,15 ml rom, 550-600 ml lapte, 40 g drojdie, o lingurita cu virf sare, coaja rasa de la o lamiie si o portocala,un plic cu zahar vanilat.
Mod de preparare
Intr-un lighenas de 3 l, se freaca drojdia cu 50 g zahar, pina cind se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 150ml lapte caldut, sa dospeasca cca 20 minute, pina cind isi dubleaza volumul.Se adauga apoi restulde lapte caldut, galbenusurile, untdelemnul, 50 g unt topit, romul, sarea , coaja rasa de lamiie si portocala sau o lingura cu gem din coji de portocale si restul de zahar; se amesteca bine si, apoi se pune faina.Aluatul se amesteca, la inceput, cu lingura, apoi se framinta cu mina, 15 minute, pina cind se desprinde de mina si de vas.Se pune, atunci, restul de unt topit, dar nu fierbinte.Untul se poate praji fara sa se arda, daca tigaia se pune pe foc mic, pina cind se rumenesc ramasitele de zer cu substantele albuminoide pe care le mai contin si care,prajite pina devin aurii, dau untului o aroma foarte placuta, transmitind si cozonacului acest gust.Se lasa sa se raceasca putin, apoi se toarna grasimea peste aluat, fara reziduuri.Se curata aluatul de pe miini si de pe vas cu lingura, se lasa sa curga untul sub aluat si apoi nu se mai framinta, ci se impatureste, ridicindu-l din partile laterale spre mijloc; se bate cu dosul miinii, pina cind se incorporeaza tot untul in el.Aluatul se desface in foi, cind este copt.Se lasa la cald sa creasca, pina cind isi dubleaza volumul, apoi din el se impletesc cozonaci simpli sau se fac alte preparate, mentionate in retetele precedente (din aluat dospit).Untul din lapte de oaie da un gust bun cozonacului.
COZONAC CU NUCA SAU MAC
Ingrediente
Aluatul: 500 g faina, 100 g unt, 250 ml smintina, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de la o lamiie si o portocala, 1/2 lingurita sare, 8 galbenusuri, 100 g zahar, 40 g drojdie.Umplu- tura: 8 albusuri, 300 g nuci sau 400 g mac , 300 g zahar, 20 ml rom.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pina cind se lichefiaza, se adauga untul moale, smintina, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamiie si portocala, apoi faina.Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framinta cu mina 10 minute, lasindu-l sa creasca la cald, cca 30 minute, pina cind isi dubleaza volumul.Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de cca 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina, i se da cu mina forma de dreptunghi, presind cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte.Apoi, se intinde in foaie subtire de cca 2 mm, incepind de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cit lungimea formei (35 cm) si cealalta, cit iese (cca 60 cm).Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor.Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si, apoi, se bate spuma in continuare, pina cind se intareste din nou.Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pina cind se incorporeaza in albus.Jumatate din cantitatea de umplutura se asaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul.Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine.Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele.Se lasa sa creasca in forma cca 10 minute, apoi se ung cu ou.Formele se asaza pein tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu.Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu.Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii.Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pina a doua zi.Imediat ce s-au pus primii doi cozonaciin forma, se asazala fel, si ceilalti doi, lasindu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet,pina cind se coc primii.
COVRIGEI SARATI
Ingrediente
Aluatul:500 g faina, 200 g unt, 250 ml lapte, 25 g drojdie de bere, o lingurita de zahar, o lingurita de sare fina. Pentru stropit: 20 g faina, 250 ml lapte sau apa, o lingura rasa de sare.
Mod de preparare
Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul pina se lichefiaza, se dilueaza cu 100 ml lapte, se amesteca cu cca 130 g faina si se lasa sa creasca 15 min. Dupa aceea se adauga restul de lapte, untul topit si sarea si se amesteca. La urma se pune faina care a mai ramas se framinta cu mina 7-8 min apoi se lasa sa creasca 15 min. Se ia din aluat cite o bucata si, pe foaia de nailon, presarata cu putina faina, se modeleaza un rulou cu diametrul de 2 cm apoi se taie in bucati de 2 cm. Din fiecare bucatica se formeaza un sul subtire de cca 20 cm lungime capetele acestuia se petrec, unul peste altul in forma de X, la o distanta de 3 cm de la terminarea lor, apoi capetele se indeparteaza unul de altul ca un V se ridica bucla formata si se rastoarna peste virful capetelor obtinnd-se astfel o forma de covrigi cu trei despartituri. Covrigeii se aseaza direct in tava, la distanta de 1 cm unul de altul deoarece nu cresc prea mult. Pentru stropit; faina si sarea se freaca cu laptele sau cu apa rece, adaugate cite putin la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase se amesteca pe foc pina cind fierb 2-3 clocote ca sa se lege si apoi se lasa sa se raceasca. Covtigeii se coc la foc mijlociu cca 20 min, in cuptorul incalzit dinainte, dupa 15 min. Cind sint gata imediat ce sa scos din cuptor, covrigeii se stropesc cu pensia muiata in compozitia rece, tava se tine inca 1-2 min in cuptor, apoi covrigeiise scot din tava si se lasa sa se usuce. Se pot pastra mult timp in punga de nylon si sint crocanti.
COVRIGEI GLASATI
Ingrediente
Aluatul: 300 g faina, 200 g unt (sau 150 g margarina si 50 g unt), 100 g zahar, un galbenus, un virf de cutit cu sare fina, un plic cu zahar vanilat.Glazura: un albus, 150 g zahar, 2 linguri zeama de lamiie.
Mod de preparare
Untul moale se freaca cu zaharul, sarea, vanilia si galbenusul pina cind se omogenizeaza, apoi, se adauga faina, amestecind cu mina pina ce se incorporeaza bine, fara sa se framinte.Dupa aceea, aluatul se tine la rece 30 minute.Covrigeii se fac exact ca si "Covrigeii cu lamiie" si se coc la fel, la foc mijlociu, sau mai redus putin, fara sa se rumeneasca prea mult.Dupa ce s-au copt, se asaza unul linga altul, pe o foaie de naylon si se ung bine deasupra cu glazura alba, cu pensula, lasindu-i sa se usuce pina a doua zi.Se pastreaza in cutie inchisa. |