IEPURE CU SOS RAGU
Ingrediente
Cca 1 kg carne, 100 mg untdelemn, morcov, patrunjel, telina si ceapa, o foaie de dafin, cite un virf de cutit piper si ienibahar, 100 ml suc de rosii, 100 ml vin alb sec, 3-4 felii de lamiie, 30 g faina, 20 g zahar, o ramura de cimbru, sare.
Mod de preparare
Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, in tot untdelemnul; se sting, apoi, cu 200 ml apa fierbinte, numai cit sa cuprinda zarzavatul.Carnea, taiata in bucati, se asaza peste zarzavat si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic , intorcind-o din cind in cind in sos.Cind scade sosul, se mai completeaza cu apa, nu cu zeama de marinare, deoarece, fiind acra, intareste zarzavatul.Cind carnea este suficient de moale, se scoate din sos, iar acesta se trece prin sita de sirma inoxidabila sau prin alt aparat de presat.Se pun din nou in cratita, atit sosiul cit si carnea, se adauga faina frecata cu sucul de rosii rece, vinul, piperul, ienibaharul, cimbrul,feliile de lamiie fara coaja alba si apa sau zeama de la marinare, daca este nevoie, ca sa rezulte cca 7-800 ml sos.Intr-o tigaita, se caramelizeaza zaharul, (maro-deschis) si se stinge cu 2-3 linguri de apa fierbinte, se lasa pina cind se topeste, apoi se amesteca cu sosul si se sareaza dupa gust.Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.Se serveste rece ca fel intii.In acest sos, cind este strecurat, se pot pune 30-40 masline, impreuna cu toate celelalte ingrediente mentionate mai sus, se lasa in cuptor 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se ridice untdelemnul; mincarea se serveste rece.
MINCARE DE IEPURE CU SMINTINA
Ingrediente
600-700 g de carne, 100 g ceapa, 100 ml smintina, 25 g faina, 50-80 ml untdelemn, o lingurita piper, 1/2 de lingurita boia dulce de ardei, o lingurita de patrunjel taiat marunt.
Mod de preparare
Ceapa taiata marunt se caleste, un minut, in untdelemn; se adauga carnea taiata in bucati de marime mijlocie si se amesteca, ca sa se prajeasca putin pe toate partile. Se pun 4-5 linguri cu zeama de la marinare sau cu apa si 1/2 de lingurita cu sare si se lasa sa fiarba acoperita, pina cind se moaie bine, adaugind cite putina zeama sau apa, ca sa nu se arda sosul. Cind este gata, faina se freaca cu circa 250 ml de apa rece, adaugata cite putin, ca sa nu se formeze cocoloase si se toarne in sos, lasindu-l sa fiarba citeva clocote, ca sa se lege. Daca sosul este prea gros, se mai dilueaza cu apa, atit cit sa cuprinda bucatile de carne. Dupa ce a fiert citeva clocote, se ia de pe foc, se amesteca imediat ci smintina, batuta bine cu o lingura cu apa rece, se sareaza dupa gust, se adauga patrunjelul si piperul. Pentru culoare, se incalzeste o lingura de untdelemn cu boia si se desarta in mincare. Se serveste cu piure de cartofi, cu garnitura de orez sau cu galuste, ca fel doi.
IEPURE CU MASLINE
Ingrediente
1 Kg de carne, 100 g ceapa, 100 ml de untdelemn, o foaie de dafin, 10 boabe de piper, 1/4 l suc de rosii, 25 g de faina, 100 ml vin, 3-4 felii de lamiie, o lingurita mustar, o ramura de cimbru, 1/4 l zeama in care a fost marinata carnea sau apa, sare.
Mod de preparare
Ceapa, rasa prin razatoarea cu gauri mici sau taiata foarte marunt, se caleste in tot untdelemnul, 2 minute, apoi se adauga carnea marinata, taiata in bucati de marime mijlocie si 4-5 linguri cu apa sau zeama de la marinare. Se frige inabusit, tot timpul cu capac, la foc mic, pe plita sau la cuptor, la foc mijlociu, circa 2 ore, sau pina cind se moaie bine, adaugind cite putina zeama de la marinare sau apa simpla, ca sa nu se arda ceapa. Carnea se poate fierbe in oala sub presiune. Ceapa se caleste direct in oala, impreuna cu carnea, timp de 3 min., amestecindu-se, ca sa se prajeasca putin la suprafata; apoi, se toarna 500 ml de apa si carnea se lasa sa fiarba la foc, mic, ca sa nu scada apa. Dupa ce a fiert carnea, faina se freaca cu sucul de rosii, turnat cite putin de la inceput, ca sa nu sa se formeze cocoloase si apoi se desarta in cratita si se amesteca cu sosul; se adauga vinul si apa sau zeama de la marinare, daca aceasta nu este prea acra, foaia de dafin, mustarul, feliile de lamiie, cimbrul si maslinele nedesarate. Cratita se introduce in cuptor, unde se lasa cca 20 minute, ca sa fiarba si maslinele si sa se formeze sosul. Acesta se mai subtiaza, daca este nevoie, deoarece servindu-se rece, se mai ingrasa, fiind cu faina. Cind este gata, i se potriveste gustul cu sare si, dupa dorinta, se acreste cu zeama de lamiie. Se serveste ca fel intii.
IEPURE CU CEAPA
Ingrediente
750-1 kg carne, 300-400 g ceapa , 100 ml untdelemn, 200 ml suc de rosii, 100 ml vin, 4-5 felii de lamiie, oramura de cimbru, o foaie de dafin, cite un virf de cutit de piper si ienibahar, usturoi (3-4 catei), sare.
Mod de preparare
Carnea, taiata in bucati de marime mijlocie, se pune intr-o cratita de la suprafata, se presara, apoi cu 1/2 lingurita cu sare, se adauga 3-4 linguri cu zeama de la marinare sau apa simpla si se lasa sa fiarba acoperita, la foc mic, sau se introduce, tot acoperita la cuptor, unde se lasa circa o ora, pina cind se moaie pe jumatate, adaugind pe parcurs apa ca sa nu se arda sosul.Dupa aceea, se pune ceapa taiata in felii subtiri care se amesteca cu carnea si se lasa sa fiarba 10 minute, acoperite pina cind se moaie putin ceapa.Se adauga apoi sucul de rosii, vinul, feliile de lamiie, foaia de dafin, cimbrul, condimentele si circa 200 ml apa.Carnea se fierbe in continuare, acoperita, completind mereu cu apa cit este necesar, ca sa nu scada lichidul si sa se arda ceapa si amestecind mai des, pina cind se moaie carnea si ceapa.Ceapa nu trebuie sa se terciuiasca, numai sa se moaie; daca, pe parcurs, se arde intr-o parte, nu se mai pune apa, ci se schimba imediat mincarea in alta cratita, altfel ceapa va deveni maronie si mincarea va capata un gust amar.Cind toate sint fierte , ceapa trebuie sa fie ca un sos mai gros.Se adauga usturoiul taiat marunt (facultativ), se sareaza si se acreste, dupa gust si se lasa la cuptor inca 10 minute, ca sa se ridice untdelemnul.Se serveste rece ca fel intii. |